KUNDERFARENHETER

anna mahdollisuus maahanmuuttaja

EN PRAKTISK RUTT TILL ARBETSLIVET

 

Jag hade varit arbetslös i ett och ett halvt år när jag via en kompis hörde om projektet och beslöt mig för att komma till kontoret och ta reda på mer samt dricka en kopp kaffe. Mitt första uppdrag var att hjälpa till med målningen av kontoret, men när vi lärde känna varandra mer så visade det sig att Yusuf kunde erbjuda andra jobb åt mig. Jag fick två olika chanser till sysselsättning och i lugn och ro valde jag det jobb som jag tyckte att skulle passa mig bäst.

 

Ge en Chans-projektet har öppnat en ny dörr för mig, och nu är det upp till mig att visa vad jag går för.

-Taneli

 
anna mahdollisuus maahanmuuttaja kokemuksia

VARJE INTERVJU ÄR EN CHANS

Yusuf hjälpte mig ända fram till arbetsintervjun, efter det var jag tvungen att klara mig själv. Jag rekommenderar att alla som deltar i en intervju inte visar upp någon sorts fasad utan är så naturliga som möjligt. På så sätt vet företaget vem de rekryterar, och att du som person är ärlig från första början. Det värsta man kan göra när man söker jobb är att bara vänta, för många andra är jätteaktiva och på så sätt kanske chansen till jobb går dig förbi. Det lönar sig att göra upp en plan, jobba på sin CV en dag och bekanta sig med olika alternativ dagen därefter. Även små steg är steg i rätt riktning. Jag uppskattar det jobb jag fick via projektet liksom tillhörande erfarenhet och nätverk. I framtiden vill jag bli manusförfattare och jag jobbar hårt för att förverkliga den drömmen. Vid sidan om jobbet tillbringar jag tid på bibban och har redan en hög av texter som väntar på mig. Jag rekommenderar varmt projektet för att hitta en väg in i arbetslivet. Det har varit häftigt att följa med projektets framgång samt de samhälleliga och allmännyttiga strävanden som ligger bakom. Yusuf hjälper människor på riktigt. Jag om någon veteftersom han hjälpte mig.

-Jama

 
anna mahdollisuus kokemus

FRÅN BYGGBRANSCHEN TILL ETT NYTT YRKE

Jag hade studerat byggteknik, närmare sagt VVS och bygge, i tre år på Åbo yrkesinstitut. l två år jobbade jag inom byggbranschen via olika rekryteringsfirmor innan jag blev sjuledig och sedan arbetslös. Då fick jag höra om Yusufs projekt och ville ta reda på mer om vad projektet kunde erbjuda mig.  Yusuf frågade mig om min arbetsbackgrund och mina intressen och jag sade att jag gärna ville byta bransch. Efter en kort tid fick jag ett samtal med inbjudan till en intervju.  Jag gick på intervjun och fick jobbet. Redan under första dagen förstod jag att det nya jobbet inte var för mig. Jag berättade det för Yusuf och han förstod mig på riktigt. Det tog inte länge förrän jag blev inbjuden till en annan intervju och nu har jag jobbat på samma arbetsplats sedan juni. Jag trivs enormt bra. Mitt mål är att bli fastanställd och jobba heltid samtidigt som jag är tacksam för det jobb jag fick. Du kan få allt, bara du vill det tillräckligt mycket. Yusuf gav mig många positiva vibbar, han är alltid på gott humör och ger en energi för dagen. Tack Yusuf och Ge en Chans-projektet!

-Ahmed